Mesto Kolárovo

Gúta város

A város hivatalos honlapja

Megemlékezés az aradi vértanúkról

Megemlékezés az aradi vértanúkról

„… Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökké valóságon keresztűl…”
Kossuth Lajos, Torino, 1890. szeptember 20.

Október 6-án Gútán is megemlékeztünk az aradi vértanúkról. A Szent Rozália parkban tartott ünnepségen beszédet mondott Halász Béla, Gúta város polgármestere, amiben rámutatott arra, hogy legtöbb nemzeti ünnepünk nekünk, magyaroknak az ideig-óráig kivívott majd elvesztett sza­badságról szól. A szabadságról, amit sem egykor, sem ma nem adnak könnyen Európában, de a világon sehol sem. Ami mindig befejezetlen, mindig van mit tökéletesíteni rajta, és mindig meg kell küzdeni érte. Mindig van vele teendőnk, egyénként és közösségként egyaránt. Küz­deni, harcolni érte – az utcán, a tárgyalóteremben, a parlamentben és igen, sajnos van úgy, hogy a csatatéren. Ugyanakkor a szabadság osztható, és az anyagi javaktól eltérően, az osztással mindig több lesz belőle. A polgármester úr arra kérte az emlékező közösséget, vegyenek példát az aradi hősöktől helytállásból, tiszteletből, becsületből.

Ezután Samu István, a Kultúra és kulturális örökség bizottságának elnöke visszaemlékezésében felidézte a 174 évvel ezelőtti történéseket, rámutatva arra, milyen hatásuk volt az aradi hősöknek a mai életünkre, társadalmunkra. Az emlékezés koszorúinak elhelyezése és a mécsesek meggyújtása után a Gútai Városi Művelődési Központ színpadán Tolcsvay Béla, a Nem vagytok halva, ti hősök című emlékműsorával tisztelgett az Aradon vérüket áldozó hősök előtt.

 

Hozzáadás dátuma: 6. 10. 2023 19:04
Legutóbbi frissítés dátuma: 6. 10. 2023 19:14
Szerző: Beáta Forró

Események

Naptár

logologologologo

segitség

Aktuális időjárás

ma, kedd 25. 6. 2024
kevés felhő 28 °C 16 °C
szerda 26. 6. heves intenzitású eső 30/18 °C
csütörtök 27. 6. közepes eső 28/17 °C
péntek 28. 6. enyhe eső 29/19 °C