Mesto Kolárovo

Gúta város

A város hivatalos honlapja

Városunkba látogatott Ing. Jaroslav Kmeť közlekedésügyi államtitkár

Halász Béla polgármester meghívására ma városunkba látogatott Ing. Jaroslav Kmeť közlekedésügyi államtitkár, aki a környező falvak és városok polgármestereivel találkozott.

Halász Béla polgármester meghívására március 28-án Gútára látogatott Ing. Jaroslav Kmeť közlekedésügyi államtitkár, aki a környező falvak és városok polgármestereivel találkozott. A tanácskozáson többek között olyan témákat érintettek, mint a kerülőutak megépítésének szükségessége, a régió közlekedési helyzete, a közúti biztonság, kerékpárközlekedés és kerékpárút kialakítása Gútán, illetve Gúta - Szímő között.

A közlekedésbiztonság sürgető probléma, amelyre megoldásokat kell találnunk. Az egyik megoldás a már meglévő utak biztonságosabbá tétele kerülőutak kiépítésével, amelyek lehetővé teszik a veszélyes kereszteződések és útszakaszok elkerülését, ezáltal csökkenhet a balesetek száma. Azonban a kerülőutak kiépítése pénzügyi forrásokat igényel, ezért fontos, hogy a kormányok és a helyi hatóságok prioritásként kezeljék ezt a problémát. Ilyen célra a kormány 800 milló eurót különített el, holott legalább 1,5 milliárd euró lenne szükséges valamennyi projekt megvalósításához. Ezért egy fontossági sorrendet állított fel, ahol a térségünket is érintő R7-es kerülőút megépítése a 40. helyen áll csupán. Az államtitkár úr 2030-ig nem lát esélyt a megvalósítására. Persze van más lehetőség is, például nagybefektetők régióba csábítása, mert nekik ugyanúgy érdekük lenne a zavartalan közlekedés. Kmeť államtitkár úr itt megemlítette, hogy a megyéknek nagy szerepük lehet a befektetők térségünkbe csábításához, Becík megyeelnök urat ügyes szakembernek tartja és bízik abban, hogy ilyen téren is megállja majd a helyét. Bízik abban is, hogy az új kormány majd átcsoportosítja a prioritásokat, és talán az R7-es kérdése is előbbre kerülhet. Az államtitkár úr kitért arra is, hogy szerinte milyen fő útvonalak kiépítése lenne szükséges. Itt kiemelte az R4-es (Via Carpatia) fontosságát, de azt is, hogy szerinte az R8-as rossz elképzelés, újra kéne gondolni!

Egy másik megoldás a forgalomkorlátozás lehet, amely csökkentheti a forgalmi dugókat és a balesetek számát. Azonban ennek a megoldásnak is vannak költségei és esetleges társadalmi hatásai, ezért átgondolt döntésre van szükség a bevezetése előtt.

Az útburkolat rendszeres karbantartása és javítása elengedhetetlen annak érdekében, hogy a közutak használhatóak maradjanak és biztonságosak legyenek a közlekedés számára. Sajnos a közútjaink nagy része 50-60-, de akár 100 évvel ezelőtt épült, azóta többé-kevésbé karban volt ugyan tartva, de a nyomvonala és legfőképpen a szélessége nagyon kevésnek változott közülük. Pedig az ilyen keskeny közutak a mai forgalmat már nem tudják biztonságosan szolgálni.

A kerékpárutak kiépítése is fontos, mivel a kerékpározás egy egészséges és környezetbarát közlekedési forma, amely csökkentheti a forgalmat és javíthatja a közlekedésbiztonságot. A lakosság biztonsága elsődleges, ezért a tervezés és a megvalósítás során számos szempontot kell figyelembe venni, például a kerékpárosok és a gyalogosok elválasztását, a megfelelő jelölést és a megfelelő világítást.

Az Európai Unió is nagy hangsúlyt fektet erre a területre. Az uniós projektek keretében jelentős összegeket, jelenleg 105 millió eurót fordítanak a kerékpárút-hálózatok kialakítására és fejlesztésére. Ebben a projektben 36 pályázó mindegyik pozitív elbírálásban részesült, viszont csak a 20 000 lakosnál több lakóval rendelkező városok pályázhattak. Kmeť államtitkár úr bízik abban, hogy második körben a kevesebb lakosú települések is esélyt kapnak.

Az ilyen projektek megvalósításához azonban pénzügyi forrásokra van szükség. Az uniós finanszírozási lehetőségek már erősen korlátozottak, az állami finanszírozási formák pedig bizonytalan kimenetelűek. Jelenleg elsődleges szempont a D3-as autósztráda kiépítése, valamint a hidak rekonstrukciója, amelyek közül sok mára már életveszélyessé vált.

Végül a vasúti közlekedés témája is szóba került, amiben nagy potenciált lát az államtitkár úr. Elmondta, hogy bár a rövidtávú tervezetben nem látja a Gúta-Negyed közti vasúti összeköttetés kiépítését, ennek ellenére a jövő a vasúti- és általában a tömegközlekedésé és az elektromos autóké.

Az egész tanácskozás nagyon jó hangulatban telt. Az államtitkár úr készségesen válaszolt az elhangzó kérdésekre, reagált a javaslatokra majd nagyon szívélyesen válaszolt az újságírói kérdésekre is. Elmondta, hogy bár már csak fél évig tölti be a tisztségét, ennek ellenére fontosnak tartja, hogy találkozzon az önkormányzatok képviselőivel. Azt javasolta, hogy ha eredményt szeretnének elérni, az önkormányzatok képviselőinek kell nyomást gyakorolniuk a megyékre, illetve a kormányra. Beszélt arról is, hogy szerinte az új kormánynak újfajta finanszírozási modellt lenne jó alkalmaznia, egyfajta pénzügyi alapot létrehozni, hogy a rendelkezésre álló ki nem merített összeg adott esetben növekedhessen.

Halász Béla, Gúta polgármestere, hasznosnak találta a találkozót és elmondta, hogy további régiós találkozók megvalósítását tervezi, a legközelebbit április 14-én, ahol a vízi turizmus, illetve a bérlakások kérdése mellett szintén napirendre kerülnek a most érintett témák is. A térség polgármestereivel együtt továbbra is feltett szándékuk megoldást találni a mai tanácskozáson terítékre kerülő témákban. Meglátása szerint közös összefogással és kemény munkával az eredmény sem maradhat el.

Dátum vloženia: 30. 3. 2023 13:52
Dátum poslednej aktualizácie: 30. 3. 2023 14:02
Autor: Beáta Forró

Események

logologologologo

segitség

Aktuálne počasie

dnes, csütörtök 29. 2. 2024
erős felhőzet 16 °C 8 °C
péntek 1. 3. enyhe eső 13/8 °C
szombat 2. 3. borús égbolt 14/8 °C
vasárnap 3. 3. szórványos felhőzet 16/8 °C