Mesto Kolárovo

Gúta város

A város hivatalos honlapja

100 nap mögöttünk, 1360 nap előttünk – lakossági fórum Gútán

A város vezetése folyamatosan tájékoztatni kívánja a lakosságot a várost érintő döntésekről, tervekről, kérdésekről és szívesen venné az emberek véleményét, javaslatait, esetleges panaszait vagy észrevételeit is.

A 2023-as helyhatósági választások eredményeként új éra köszöntött be Gúta város életében. 16 év után új polgármestere lett a városnak Halász Béla személyében, aki Kárpáty Ernőt kérte fel alpolgármesternek.

A két fiatal amellett, hogy a dinamikus fejlődés érdekében számos új ötlettel, fejlesztéssel, tervvel vágott neki a munkának, elsődleges célként azt tűzte ki, hogy a jövőben jobb és hatékonyabb együttműködésre törekszik a lakosokkal. A város vezetése folyamatosan tájékoztatni kívánja a lakosságot a várost érintő döntésekről, tervekről, kérdésekről és szívesen venné az emberek véleményét, javaslatait, esetleges panaszait vagy észrevételeit is. Mindennek teret adva évi két lakossági fórumot terveztek, amiből az első 2023. február 2-án meg is valósult.

Az elgondolás hasznosnak bizonyult, hiszen meglepően nagy volt az érdeklődés. A polgármester úr bevezető szavaiban Gúta lakosságának csökkenő tendenciájára mutatott rá, majd felvázolta elképzeléseit, hogyan állítható meg ez a csökkenés. Elmondása szerint fő cél a lakosság megtartása, olyan életkörülmények teremtése, amelyek vonzóvá teszik a várost elsősorban a fiatal családok számára. Ezért is döntött úgy a város vezetősége, hogy a Déli-zónában első körben értékesítésre szánt építkezési telkek közül 11-et a fiatal, kisgyermekes családok részére jelölt ki, amiket sikerült is értékesíteni, hiszen nagy volt irántuk a kereslet. A lakónegyed látványterveinek bemutatásakor rámutattak arra, hogy további szabad építkezési telkek is rendelkezésre állnak még önálló lakóházak, sorházak és lakások építésére, valamint arra, hogy fokozott figyelmet szentelnek a lakónegyed kialakításakor a zöldfelületek magas arányára, illetve feltételként kötötték ki egy játszótér megépítését is.

A város vezetősége beszámolt a szennyvíztisztító építési munkálatainak haladásáról. Örömmel tudatták a lakossággal, hogy az első fázis építési munkálatai előreláthatólag augusztusra befejeződnek. A város valamennyi lehetséges fejlesztésre pályázni kíván, ilyen például a csatornahálózat kibővítése és a már meglévő csatornarendszer korszerűsítése, amit az úthálózat és a járdák felújításával, a főút valamennyi gyalogos átkelőhelyének kivilágításával, valamint a várost átszelő kerékpárút kiépítésével szeretnének egybekötni, ezáltal is biztonságosabbá kívánják tenni a városi közlekedést.

A polgármester úr elmondta, hogy az energiaválság a várost is súlyosan érinti, erre pedig reagálni kell. Éppen ezért valamennyi energiagazdálkodást segítő projektre pályázni kívánnak. Első lépésként felmérték a város által működtetett intézmények energiagazdálkodását, az épületek állapotát és céljuk, hogy energiahatékonnyá tegyék ezeket az épületeket megfelelő szigeteléssel, napelemek használatával, nyílászárók esetleges cseréjével. Az így megspórolt pénzt a város további fejlesztésekre kívánja fordítani.

Az alpolgármester úr elmondta, hogy a sport és szabadidős tevékenységek területén is komoly fejlesztésekre van kilátás. Amennyiben a pályázatok sikeresek lesznek, Gúta új kültéri multifunkcionális sportpályával, valamint egy korszerű sportcsarnokkal büszkélkedhet majd. Mindkettőre évtizedek óta nagy igény mutatkozik, bízik benne, hogy sikerül is megvalósítani. 2,5 millió eurót pályázott meg a város a Templom téren lévő, mostanáig irodahelységeknek helyet adó épületének teljes rekonstrukciójára és bentlakásos egészségügyi ellátóközponttá alakítása, ami 30 önállóan magát ellátni képtelen embernek adhat otthont és 24 órás szakszerű ápolást is nyújtana egyben. Tervezik a városi művelődési központ teljeskörű rekonstrukcióját is.

Továbbiakban a város vezetői a hulladékgazdálkodás korszerűsítésének eredményeiről beszéltek. 2022-ben Gúta a mérésalapú hulladékgazdálkodásra tért át, a hulladéktárolókra chipet szereltek, ami alapján mérhetővé vált, hogy az egyes háztartások mennyi kommunális hulladékot termelnek. Egy új telefonos alkalmazás, az EWA (environmental waze application) segítségével ez a lakosság számára is könnyen nyomon követhető. A korszerű hulladékgazdálkodás eredményeképpen 63%-kal nőt a válogatási ráta és a városban 800 tonnával csökkent a kommunális hulladék mennyisége.

Végezetül Halász Béla polgármester és Kárpáty Ernő alpolgármester ígéretéhez híven meghallgatta a lakossági észrevételeket, javaslatot tett az esetleges hibák elhárítására, illetve kapcsolatba lépett az illetékes szervek vezetőivel és konzultált a problémák megoldását illetően, valamint készségesen válaszolt a lakosok által feltett kérdésekre. A lakossági fórum sikerét bizonyítja az is, hogy az esemény után sokan ottmaradtak még egy kötetlen beszélgetésre a vezetőkkel, a városi hivatal dolgozóival. A közvetlen hangulat és a sikeres kommunikáció a vezetőség és a lakosság között arra enged következtetni, hogy igen is hasznos és fontos az ilyen fajta eszmecsere, hisz mindannyiunk közös célja egy élhető, biztonságos, fejlődő város megteremtése.

Dátum vloženia: 3. 3. 2023 11:14
Dátum poslednej aktualizácie: 30. 3. 2023 14:20
Autor: Beáta Forró

Események

logologologologo

segitség

Aktuálne počasie

dnes, csütörtök 29. 2. 2024
erős felhőzet 16 °C 8 °C
péntek 1. 3. enyhe eső 13/8 °C
szombat 2. 3. borús égbolt 14/8 °C
vasárnap 3. 3. szórványos felhőzet 16/8 °C