Mesto Kolárovo

Gúta város

A város hivatalos honlapja

Nyílt levél az önkörmányzatok és az állampolgárok részére

1

Gazdasági és ökológiai tanácsok a fűtési időszakra

 

Kedves polgártársak!

 

Szlovákiában több mint egymillió családi ház épült, amelyekben a lakosság több mint fele él. A bizonytalanság és az energiaárak alakulása arra késztet bennünket, hogy szilárd tüzelőanyaggal fűtsünk, amely főként fa vagy szén. A helytelen fűtési eljárások, az elavult tüzelőberendezések és a nem megfelelő tüzelőanyagok, vagy akár a hulladékok társadalmi, gazdasági és egészségügyi hatásai jelentik az idei fűtési szezon legnagyobb kihívásait.

 

Szlovákiában sajnos sok olyan háztartás van, amely nem engedheti meg magának, hogy fizessen a drága energiáért, vagy időben minőségű szárított tűzifát vásároljon. A háztartásokban gyakran használnak kézi fűtésű kazánt vagy kemencét, amelyben gyakorlatilag bármit el lehet égetni. Az elhasználódott vagy nem megfelelő tüzelőberendezések, a rossz minőségű tüzelőanyag elégetése, valamint a nem megfelelő fűtési módok hozzájárulnak az általunk belélegzett szennyező és káros anyagok fokozott termeléséhez. Hosszú távon a leginkább maguk a lakosok érintettek saját egészségük veszélyeztetésében.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) emissziós mérései szerint a háztartások fűtése 2021-ben 80%-ban járult hozzá a porszemcsés (PM2.5) levegőszennyezéshez, a rákkeltő benzopirénnel való szennyezéshez pedig körülbelül 70%-ban.

Komoly problémát jelent a szilárd tüzelőanyaggal történő fűtés, amelyet különösen a hegyvidéki völgyekben és medencékben a téli hőmérséklet-inverziók során kialakuló kedvezőtlen viszonyok okoznak. A völgyekben elhelyezkedő települések, ahol a családi házak alacsony kéményéből származó károsanyag-kibocsátás korlátozott mértékben szóródik, okozzák a kedvezőtlen szmogkoncentráció kialakulását, amely a hőmérséklet-inverzió következtében gyakran szabad szemmel is látható. A nem megfelelő szilárd tüzelőanyag, mint a kezelt fa, vagy a kazánokban, kandallóban, kályhában lévő hulladék elégetése, jelentősen hozzájárul a koromkibocsátáshoz, beleértve a PM10 és PM2,5 finom porszemcséket, nitrogén-oxidokat, szén-monoxidot, rákkeltő benzopirént, dioxinok és egyéb szennyező anyagok és káros anyagok. A szén elégetésekor a kén-oxid is a levegőbe kerül.

Az említett anyagok mindegyike irritáló hatással van a légutakra, és negatívan reagálhatnak rájuk allergiások, asztmások, légzőszervi és szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, kisgyermekek, terhes nők, idősek és krónikus betegek. A levegőben lévő szmog káros hatással van az emberi egészségre, légúti megbetegedések, krónikus hörgőgyulladások, krónikus obstruktív tüdőbetegségek, valamint szív- és érrendszeri betegségek, rák és újszülöttek születési súlycsökkenésének előidézője.

Az SHMÚ mérések alapján szmogriadót hirdet. Azokon a területeken, ahol nincs mérőállomás, szmogriadó kihirdetésére nem lehet számítani, ám ott is előfordulhat túlzott légszennyezés a fűtési szezonban.

A háztartásokban ezért tilos a hulladékégetés, mert az ellenőrizetlen hulladékégetésből származó füst károsítja leginkább egészségünket. A háztartási kis kályhákban és kazánokban a hulladék elégetése sokszor károsabb, mint egy klasszikus hulladékégetőből származó kibocsátás. A nem megfelelő tüzelőanyagok és hulladékok háztartási elégetése esetében ezek ellenőrizetlen kibocsátások, amelyek nagy mértékben az emberek légzési zónájában koncentrálódnak. A megfelelően engedélyezett hulladékégetőknek szigorú működési feltételeknek kell megfelelniük, amelyeket a háztartások nem tudnak biztosítani. Régen azt mondták: "egy falu, egy család". Ma kerítések választanak el bennünket, sőt néha szomszédviták is, de mindannyian ugyanazt a levegőt szívjuk. A szociálisan gyengébbeket is segíteni kell jobb minőségű tüzelőanyag biztosításával a község tisztább levegője érdekében.

Gazdasági és ökológiai tanácsok a fűtési szezonhoz:

 

 • Égessünk száraz fát!  Nagyobb a fűtőértéke, kíméli a pénztárcát, elégetésekor viszonylag kevés rákkeltő anyag kerül a levegőbe.
 • A fa 2 év alatt válik szárazzá. Tároljuk úgy a tűzifát, hogy a jó légáramlás biztosítva legyen, akár kint, akár fedett tároló alatt van alatt!
 • Ne égessünk hulladékot! Sem régi bútorok, sem egyéb impregnált és festett fa alapú anyagok (OSB lapok, forgácslapok, rétegelt lemez, fa ablakkeretek, fa vasúti talpfa, stb.) nem alkalmasak tüzelésre. A melléktermékek mérgezőek és károsak az egészségünkre!
 • Jó műszaki állapotú tüzelőberendezéseket üzemeltessünk! Ezeket rendszeresen ellenőriztessük szakértővel, a kéményt pedig kéményseprővel!
 • Végeztessük el a kémény szakszerű átvizsgálását a 2. sz. 314/2001 a tűzvédelemről szóló törvény alapján!
 • Rendszeresen tisztítsuk a kéményt, ideális esetben 4 havonta egyszer!
 • Kövessük a gyártó által meghatározott utasításokat a fűtőberendezés üzemeltetése esetében!
 • Tanuljuk meg a megfelelő fűtési és tüzelőanyag- elrendezési technikákat, amelyek pozitívan befolyásolják az égési folyamatot!
 • Alkalmazzunk megfelelő fűtési technikát, ne fojtsuk el a tüzet és biztosítsunk elegendő levegőellátást! Kályhában vagy kandallóban fűtve helyezzük el a fát úgy, hogy a vastagabb fadarabokra vékonyabb darabok kerüljenek. Az így elhelyezett tűzifára rakjunk forgácsot (ideális esetben puhafából), és helyezzünk közéjük megfelelő gyúlást elősegítő anyagot! A fa így fokozatosan fentről lefelé, tovább és tisztábban ég. A kémény gyorsabban melegszik fel, jobban eltávozik belőle a keletkező káros anyag.
 • Soha ne gyújtsunk meg szilárd tüzelőanyagot gyúlékony folyadékkal! Fennáll a tűzveszélyes gőzök begyulladásának, a káros gőzöknek való kitettségnek vagy súlyos sérülésnek a veszélye.
 • Kerüljük el a fűtőberendezések szakember segítsége vagy a berendezés utólagos szakszerű ellenőrzése nélküli telepítését!
 • Ne módosítsuk a készüléket szakember nélkül! Ez jelentősen növeli a tűz, a káros szennyező anyagok környező levegőbe való szivárgását, a robbanás vagy más balesetek kockázatát.
 • Ne végezzünk nyílt tűzön szerves oldószerek gőzeivel kapcsolatos munkát, mint ragasztás, a festékanyagokkal való munka és hasonlók! Ne kockáztassuk egészségünket a káros szennyező anyagok szükségtelenül megnövekedett koncentrációja miatt!
 • Ha a körülmények legalább egy kicsit megengedik, a rosszabbodó diszperziós viszonyok és inverziók idején korlátozzuk a szilárd tüzelőanyaggal történő fűtést.
 • A kiszáradt fa megfelelő elégetésével a kandalló felfűtése után szagtalan marad, a kéményből kiáramló füst alig látható. Ez jó és egyszerű mutatója a megfelelő fűtésnek.
 • Takarékoskodjunk a hővel, szellőztessünk rövid ideig, de intenzíven! Nyissuk ki az ablakokat naponta kétszer-háromszor, legfeljebb tíz percre!
 • Légtelenítsük a radiátorokat!
 • Ne szárítsunk rajta ruhát, ne takarjuk el függönnyel! A hő úgy nem tud jól beáramlani a helyiségbe, ami jelentősen megnöveli a fogyasztást és a költségeket.
 • Ne fűtsük túl otthonunkat, de ne is kapcsoljuk ki teljesen a fűtést, amikor elhagyjuk otthonunkat! Mindkét eset megterheli a pénztárcánkat.
 • Növelhetjük a radiátorok hatékonyságát, ha a radiátor mögötti falra fényvisszaverő fóliát helyezünk. Igy a hő nem távozik a falakba, hanem visszaverődik a helyiségbe.
 • Már a hőmérséklet 1 Celsius-fokkal történő csökkentésével is jelentősen mérsékelhetjük a fűtési költségeket.
 • Fűtsünk úgy, ahogy szeretnénk, hogy szomszédunk fűtsön – vagyis füstmentesen, megfelelő eljárásokkal, megfelelő tüzelőanyaggal, ellenőrzött fűtőberendezésben, tisztított, égéstermék mentes kémény mellett.

 

Az optimális hőmérséklet a nappaliban 20-22 °C, a hálószobában is 16-18 °C elegendő. A fürdőszobában akár 24 °C is kell a kellemes közérzet eléréséhez, míg az előszobában 15 °C is bőven elég.

 

A Törvénykönyv 369/1990 a 4. § 3 bek. 3 h) és n) pontja szerinti Az önkormányzati létesítményekre vonatkoztató módosított rendelete alapján az önkormányzatok kötelezettsége a településen élők egészséges életfeltételeinek biztosítása, egészséges életmódjának és munkavégzésének megteremtése és védelme, a környezet védelme, valamint a község közrendjének biztosítása. Az önkormányzatok aktív együttműködése és a polgárok tudatosságának növelése nélkül a probléma megoldásában szinte lehetetlen lesz településeink levegőminőségének javítása. Ezzel összefüggésben arra kérjük Önöket, hogy erről a felhívásról nyilvánosan elérhető módon tájékoztassák településük polgárait a hivatalos médiafelületeken, az önkormányzatok honlapjain és esetleg az önkormányzati/városi rádióban is.

 

Részletesebb információkat a Szlovák Köztársaság levegőminőségéről, a helyes fűtési technikákról és egyéb hasznos tudnivalókról az alábbi linkeken talál:

 

https://minzp.sk/ovzdusie/ochrana-ovzdusia/ine/spalovanie-tuhych-paliv-domacnostiach/
https://vykurovanie.enviroportal.sk/
https://www.shmu.sk/File/oko/vystrahy/nove/1579130025_zakladne_vseobecne_informacie_smogu_pm10_.pdf
https://www.shmu.sk/sk/?page=2434
https://populair.sk/web-documents/621/spravne-vykurovanie-brozura-final-nahlad.pdf
https://populair.sk/web-documents/281/prirucka-spravneho-vytapeni-8-2020.pdf
https://www.populair.sk/sk/actual/ako-spravne-kurit
https://www.populair.sk/sk/actual/nieco-je-vo-vzduchu
https://populair.sk/sk/kategorie-dokumentov
https://www.siea.sk/bezplatne-poradenstvo/publikacie-a-prezentacie/
https://www.minv.sk/swift_data/source/hasici_a_zachranari/Malatinec/preventivno_vychovna_cinnost/Vykurovacie%20obdobie.pdf

© MŽP SR | vyhlásenie o prístupnosti webu a správca | ochrana osobných údajov GDPR

 

 

Hozzáadás dátuma: 6. 2. 2023 16:56
Legutóbbi frissítés dátuma: 6. 2. 2023 17:04
Szerző: Beáta Forró