Mesto Kolárovo

Gúta város

A város hivatalos honlapja

Április 12. a Felvidékről kitelepítettek emléknapja

Április 12. a Felvidékről kitelepítettek emléknapja

Kárpáty Ernő, Gúta város alpolgármestere és Horváth Árpád a Gútai Városi Hivatal mellett működő Idegenforgalom és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke 2023. április 12-én, a Felvidékről kitelepítettek emléknapja kapcsán tartott rendezvénysorozaton képviselték Gúta városát

Április 12-én a Felvidékről kitelepítettek emléknapja, 76 évvel ezelőtt ezen a napon indult az első vonat Csehszlovákiából a kitelepítettekkel Magyarországra.  Nekünk, felvidéki magyaroknak ez az emléknap különösen fontos, hiszen alkalmat kínál arra, hogy méltó módon megemlékezzünk arról a több mint 100 ezer magyarról, akik a Beneš-dekrétumok következtében állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjük elhagyására kényszerültek. Nehéz a mai globalizált világban elképzelni, hogy ártatlan emberek, kiszolgáltatva a nagyhatalmak politikai játszmáinak a lakosságcsere következményeként csak gondolatban, vagy, ha megélték, évek múlva léphettek újra szülőföldjükre.

76 évvel ezelőtt elindultak az első vonatok Felvidékről Magyarország felé és megkezdődött a magyar lakosság kitelepítése. Testvéreket, rokonokat, szomszédokat, barátokat szakítottak el egymástól, és az embereknek a természetes életkörnyezetüket kényszerűségből elhagyva, idegen helyen és közegben kellett boldogulniuk, megszervezniük újból életüket.

Kárpáty Ernő, Gúta város alpolgármestere és Horváth Árpád a Gútai Városi Hivatal mellett működő Idegenforgalom és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke 2023. április 12-én, a Felvidékről kitelepítettek emléknapja kapcsán tartott rendezvénysorozaton képviselték Gúta városát. Medgyesegyházán egy nagyon megható megemlékezésen vettek részt a köztéri emlékműnél, ami egy vonatról leszálló gútai házaspárt ábrázol, akik a kitelepítés következményeként éppen megérkeznek Medgyesegyházára. A helyi evangélikus általános iskola diákjainak emlékműsora és az emlékező beszédek elhangzása után elhelyezték koszorúikat az emlékműnél, majd a helyi Civil házban egy múltidéző kiállítás megtekintésével zárult a program. A gútai delegáció ezután Pitvarosra utazott, ahol a helyi temető sírfeliratai olvasgatva újra csak szembesültek azzal. Hogy Pitvaros nem hiába testvérvárosa Gútának, szó szerint ezer szállal kötődik a két hely egymáshoz. A Kondé Lajos (szintén gútai gyökerekkel rendelkező) atya által celebrált ünnepi szentmisén vettek részt a pitvarosi Nagyboldogasszony templomban, majd az emlékezők elhelyezték koszorúikat az emlékműnél. Ezután a gútai küldöttség tagjai egy megrendítő eseményen, ,  A(z) „Otthontalanok”– az 1947-ben deportált felvidéki magyarokemlékezete című dokumentumfilm bemutatásán vettek részt a helyi művelődési házban.

Kárpáty Ernő elmondta, hogy Medgyesegyházán és Pitvaroson olyan emberekkel volt lehetősége beszélgetni, akik átélték mindezt, egészet és ma is csak könnyekkel a szemükben képesek csak beszélni erről a traumáról, arról, hogy a kitelepítést követő években végig abban reménykedtek, hogy hamarosan hazaérhetnek Gútára, ezért bőröndjeiket sem csomagolták ki. „Egy olyan helyzet alakult ki a gútaiak (és felvidékiek) életében amiről eddig csak sejtettem, feltételeztem, hogy nehéz lehetett. A mai nap után ki merem jelenteni, egyenes borzalmas, szívszorító lehetett. Hibás politikai döntésnek köszönhetően családokat szakítottak szét egyik napról a másikra, szülőföldjüket és a vagyonukat vették el tölük  és taszították őket a bizonytalanságba. Ezeknek az embereknek hosszú évek múlásával el kellett fogadniuk, nincs visszaút, nincs hová hazamenni. Elkezdtek ott dolgozni a közösség építésén, beltörődtek az igazságtalanságba, amit remélem nekünk, gyermekeinknek és leszármazottjainknak soha nem  kell átélnünk. A helyi kitelepített lakosok úgy tartják, aki egyszer gútai volt, gútai is marad.“ Nagyon felemelő és megtisztelő volt ma együtt emlékezni és a hosszú nap után, ahogy egy néni is fogalmazott ma: ELINDULUNK OTTHONRÓL HAZA.“

Hozzáadás dátuma: 14. 4. 2023 14:42
Legutóbbi frissítés dátuma: 14. 4. 2023 14:47
Szerző: Beáta Forró